CURRENT LOCALE nl-nl

  • Vandaag besteld, maandag in huis
  • 30 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 59 euro
26 jul

Zelf een overkapping maken - Stappenplan

Terug naar overzicht

In deze blog gaan we je stap voor stap begeleiden bij het maken van je eigen overkapping. Of je nu een handige klusser bent of gewoon graag zelf dingen maakt, het bouwen van een overkapping hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste materialen, gereedschappen en een beetje toewijding, kun je binnen de kortste keren een geweldige ruimte creëren waar je kunt genieten van het buitenleven, weer of geen weer. 

To show how to create blog post

Stap 1: fundering

Een goede fundering is essentieel en zorgt ervoor dat uw overkapping na verloop van tijd niet wegzakt of scheef komt te staan. Voor een stevige fundering maakt u gebruik van betonpoeren. Bedenk vooraf goed waar de betonpoeren komen te staan, want het is erg lastig om de betonpoer te verplaatsen als deze eenmaal staat. Om de betonpoeren te plaatsen, dient u een gat te graven waarbij de betonpoer nog circa 10 centimeter boven de grond uit zal steken. Na het plaatsen van de betonpoer in het gegraven gat, kunt u voor extra stevigheid de betonpoer aanvullen met snelcement. Wilt u de ruimte tussen de betonpoeren netjes afdichten, dan kunt u dit doen met betonbanden/opsluitbanden. Hoe u deze afkort kunt u zien in onze video over het afkorten van opsluitbanden. Naast het gebruik van betonpoeren, is het ook mogelijk om gebruik te maken van een schroeffundering. Hierbij worden de palen met een schroefdraad in de bodem gedraaid.

Wenst u een uitleg met beeldmateriaal? Dan kunt u onderstaande video bekijken waarin uitgelegd wordt hoe u een betonpoer plaatst.

Stap 2: staanders plaatsen

De staanders (A) worden door middel van montageplaten aan de betonpoeren geschroefd. Zorg ervoor dat u tussen de betonpoer en de staander wat ruimte over laat. Door dit te doen, wordt de levensduur van het hout verlengd en blijft het langer mooi. Daarnaast is het belangrijk dat de palen stevig en waterpas staan. De staanders kun je schoren met behulp van twee panlatten en een paaltje in de grond. Op deze manier blijven de palen waterpas staan. Deze schoren haal je pas los op het moment dat het geraamte goed in verband staat, dit is pas nadat de ringbalk, de dakbalken en de schoren geplaatst zijn.

Stap 3: stevige constructie creëren

Wanneer de staanders zijn geplaatst, is het tijd om het dak te monteren. De staanders kunt u verbinden door middel van een ringbalk (B). Schroef de ringbalk met twee schroeven vanuit de binnenzijde op de staanders vast. De ringbalken dienen een hoek van negentig graden te hebben. Controleer regelmatig met een waterpas om te zorgen dat het frame recht en waterpas is. 

Om een stevige constructie te hebben, is het van belang dat u schoren (C) plaatst tussen de hoekpalen en ringbalk. Monteer deze met twee schroeven: één aan de bovenzijde en één aan de onderzijde van de schoor. Dit dient u in totaal acht keer te doen, namelijk in iedere schoor twee. Zorg ervoor dat de hoeken altijd negentig graden zijn.

Stap 4: dakbalken leggen

Als het geraamte van de overkapping staat, is het tijd om het dak aan te leggen. U begint met het plaatsen van de dakbalken. Dit kunt u op twee manieren doen, namelijk: 1) de dakbalken worden tussen de ringbalk geplaatst en 2) de dakbalken worden boven op de ringbalk geplaatst. Wanneer u kiest voor optie één, dient u balkdragers te plaatsen zodat de dakbalken hier op kunnen steunen. Bij optie twee houdt u een stuk ‘loze ruimte’ boven de ringbalk over. Wij hebben voor optie twee gekozen en hebben de loze ruimte met balken dicht gemaakt. 

Bij het plaatsen van de dakbalken dient u rekening te houden met de maximale overspanning van de dakbalken. Bij dakbalken houden wij de volgende vuistregel aan: vijf centimeter dikte per honderd cm overspanning. Bij overbruggingen wordt gerekend van staander tot staander, exclusief de afstand van schoren. Dus wanneer u een overspanning van vier meter heeft, gebruikt u balken van twintig centimeter.

To show how to create blog post

Stap 5: dakplanken monteren

Wanneer de dakbalken bevestigd zijn, is het tijd om de dakplanken te monteren. Dit doet u haaks op de dakbalken. Schroef iedere plank vast aan de ringbalk, maar ook aan de dakbalken. Monteer nu het boeideel op de ringbalk. Dit zorgt voor een nette en mooie afwerking.

Stap 6: dak bekleden met EPDM-folie

Om het dak waterdicht te maken, bedekt u het dak met EPDM folie. Voordat u dit plaatst, is het van belang dat de dakplanken schoon, droog en vetvrij zijn. Wanneer u dit gedaan heeft, kunt u de EPDM folie middels EPDM lijm vastmaken aan het dak. Hoe u de folie bevestigt, kunt u zien in onderstaande video.


Nadat de EPDM is geplaatst, dient u een dakdoorvoer te monteren. Hierdoor zal er na een regenbui geen overtollig regenwater op het dak blijven liggen. Ook voor het plaatsen van de dakdoorvoer hebben wij een handige video. Hierin kunt u zien hoe u deze dient te plaatsen.

Stap 7: wanden en ramen plaatsen

In principe staat uw overkapping nu en kunt u het zo laten, maar wij kunnen ons voorstellen dat u de overkapping misschien aan de zijkant dicht wilt hebben. Zo kunt u het hele jaar door genieten van uw nieuwe overkapping, ongeacht de weersomstandigheden. Het plaatsen van een zijwand hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ook hiervoor hebben wij een handige video waarin u stap voor stap kunt zien hoe u dit doet. Tevens laten wij ook zien hoe men een stalen raam kan plaatsen in een zijwand. 

Stap 8: overkapping afwerken

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw zelfgemaakte overkapping, raden wij aan om het hout te behandelen. Dit kunt u doen door beits of houtolie te gebruiken. Zorg ervoor dat het het hout geschuurd, stof- en vetvrij is voordat u de beits aanbrengt. Om het ‘s avonds ook aangenaam te maken, is het leuk om ook wat buitenverlichting te plaatsen. Plaats een lekkere loungeset of een leuke tuinset onder de overkapping en geniet! Wij weten het zeker: jij hebt deze zomer een fijne plek om te genieten. 

Producten die passen bij deze blog: