• Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!
  • 100 dagen recht op retour
  • Veilig achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf 79 euro
  • Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Filters

Sorteren
Materiaal
Dikte
Lengte
Kleur
Voorraad
Prijs
tot

EPDM dakdoorvoer

Tijdens het leggen van het prachtige EPDM (wat u natuurlijk bij Wovar heeft gekocht) op uw platdak komt u er al snel achter dat zonder dakdoorvoer het water zal blijven liggen na een regenbui. Dit omdat bij een platdak dit niet 'uit zichzelf' kan worden afgevoerd naar de dakgoot. Voor deze afvoer heb je dus een bijpassende EPDM dakdoorvoer (ook wel hemelwaterafvoer of afgekort 'HWA') nodig.

Dakdoorvoeren van EPDM komen in twee varianten, namelijk de bekende ronde dakdoorvoer met een EPDM slabbe en een vierkante variant (ook wel bekend als stadsuitloop) met zijuitloop en een vierkante EPDM slabbe. De doorvoeren bij ons in het assortiment zijn alleen geschikt voor gebruik bij een rechte opstand van een dakrand en beschikken dus ook over een rechte (90° uitloop).

11 producten
Sorteren op voorraad
1-11 van de 11 producten
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren
Goedkoper dan bouwmarkten
Gratis bezorging vanaf 79 euro
A-Merk voor al uw schroeven, bouten en andere ijzerwaren

Veelgestelde vragen

Bij een platdak blijft het water staan op het dak zonder een dakdoorvoer. Volgens het bouwbesluit mag er geen hemelwater blijven staan op het platdak, dit om de levensduur en kwaliteit van het dak te garanderen. Om uw dak af te wateren dient de helling van het afschot circa 15 mm per meter te zijn en dient u gebruik te maken van dakdoorvoeren.

Een stadsuitloop is een speciaal type dakdoorvoer, waarbij een 'regulier' dakdoorvoer het water door het dak afvoert (via de HDPE buis) voert een stadsuitloop het water af door de dakrand.

Volgens het bouwbesluit dient u voor nieuwbouwwoningen gebruik te maken van een dakdoorvoer van minstens 80mm, voor tuinhuisjes of het vervangen kunt u de vuistregel gebruiken voor de diameter van de dakdoorvoer van 1 cm2 per 1 m2 dak. Om u hiermee te helpen hebben wij de maat die wij adviseren om te kiezen voor uw oppervlakte van het dak in een tabel gezet.

Oppervlakte dak Diameter dakdoorvoer
0 - 15 m2 ø50 mm
10 - 20 m2 ø63 mm
15 - 25 m2 ø75 mm
20 - 30m2 ø90 mm 
25 - 35m2 ø110 mm 
30 - 40m2 ø125 mm
   
Oppervlakte dak Afmeting stadsuitloop
0 - 45m2 60 x 80
40 - 60m2 60 x 100

Voor een groter oppervlakte raden wij het gebruik aan van meerdere dakdoorvoeren.

Het aantal dakdoorvoeren is afhankelijk van de oppervlakte van het dak, hieronder het overzicht van de maximale oppervlakte voor elke dakdoorvoer:

 

Oppervlakte dak Diameter dakdoorvoer
0 - 15 m2 ø50 mm
10 - 20 m2 ø63 mm
15 - 25 m2 ø75 mm
20 - 30m2 ø90 mm 
25 - 35m2 ø110 mm 
30 - 40m2 ø125 mm
   
Oppervlakte dak Afmeting stadsuitloop
0 - 45m2 60 x 80
40 - 60m2 60 x 100

Zo dient u bij een dak met een oppervlakte van 50mgebruik te maken van minstens 2 dakdoorvoeren
met ø90 mm wanneer u kiest voor een ronde EPDM dakdoorvoer óf een stadsuitloop 60 x 100.

 

In principe kunt u een EPDM dakdoorvoer plaatsen op een bitumen dak. Deze kunt u verlijmen met de EPDM contactlijm. Wel dient u rekening te houden met de isolatie van de dakconstructie, een koude constructie kan door temperatuurverschillen zorgen voor condensvorming waardoor deze contactlijm los kan laten.

Allereerst dient u voor het plaatsen van het EPDM al de locatie van de dakdoorvoer te bepalen. De meest voorkomende locaties zijn in een van de hoeken van het dak of in het midden van de zijdes naast het dakrand. Houd rekening met een minimale afstand tot de dakrand van 30 cm.

Vervolgens begint u met het leggen van de EPDM stroken tot u bij de strook bent beland waar u deze doorvoer wilt plaatsen. Bij deze strook begin met leggen tot u bij de vooraf bepaalde locatie bent gekomen, leg hierbij het EPDM voorzichtig en teken met een witte markeerstift af waar u deze doorvoer wilt plaatsen.  Vervolgens maakt u het leggen van het EPDM af. Hierna snijdt u met een goed afbreekmes een gat in het EPDM op de juiste locatie, hier komt de doorvoer in. Vervolgens maakt u met een goede TCT gatenzaag een gat iets groter dan de diameter van de hemelwaterafvoer in het hout/de isolatieplaats zodat de buis van de doorvoer erin past. 

Gebruik voor het plaatsen van de dakdoorvoer onze EPDM-contactlijm, deze brengt u aan op zowel het EPDM-dakbedekking als op de slabbe van de dakdoorvoer. Deze smeert u in over de slabbe (aan de onderkant) tot 1 cm van de randen, druk vervolgens de buis van de doorvoer in het zojuist gemaakte gat en druk de slabbe aan. Gebruik een aandrukrol om de slabbe goed aan te drukken op het EPDM voor een perfecte en waterdichte afsluiting.

Allereerst dient u voor het plaatsen van het EPDM al de locatie van de dakdoorvoer te bepalen. Dit wordt doorgaans in de hoeken van de dakrand gemaakt of gecentreerd. 

Vervolgens begint u met het leggen van de EPDM stroken tot u bij de strook bent beland waar u deze doorvoer wilt plaatsen. Bij deze strook begin met leggen tot u bij de vooraf bepaalde locatie bent gekomen, leg hierbij het EPDM voorzichtig en teken met een witte markeerstift af waar u deze doorvoer wilt plaatsen. Vervolgens maakt u het leggen van het EPDM af. Hierna snijdt u met een goed afbreekmes een gat in het EPDM op de juiste locatie, hier komt de doorvoer in. Vervolgens maakt u met een goede reciprozaag een gat iets groter dan de diameter van de hemelwaterafvoer in de dakrand zodat de buis erin past.

Gebruik voor het plaatsen van de dakdoorvoer onze EPDM-contactlijm, deze brengt u aan op zowel het EPDM-dakbedekking als op de slabbe van de dakdoorvoer. Deze smeert u in over de slabbe (aan de onderkant) tot 1 cm van de randen, druk vervolgens de buis van de doorvoer in het zojuist gemaakte gat en druk de slabbe aan. 

Wovar Blog
Alle laatste trends op klusgebied!
Lees meer
Zakelijke klant worden

Steeds meer klusbedrijven, hoveniers en houthandels ontdekken Wovar

  1. Extra korting voor grootverbruikers;
  2. Direct contact met opgeleide specialist;
  3. Een handige bestelgeschiedenis;
Lees meer

Plaatsing dakdoorvoer

Allereerst dient u voor het plaatsen van het EPDM al de locatie van de dakdoorvoer te bepalen. De meest voorkomende locaties zijn in een van de hoeken van het dak of in het midden van de zijdes naast het dakrand. Houd rekening met een minimale afstand tot de dakrand van 30 cm.

Vervolgens begint u met het leggen van de EPDM stroken tot u bij de strook bent beland waar u deze doorvoer wilt plaatsen. Bij deze strook begin met leggen tot u bij de vooraf bepaalde locatie bent gekomen, leg hierbij het EPDM voorzichtig en teken met een witte markeerstift af waar u deze doorvoer wilt plaatsen.  Vervolgens maakt u het leggen van het EPDM af. Hierna snijdt u met een goed afbreekmes een gat in het EPDM op de juiste locatie, hier komt de doorvoer in. Vervolgens maakt u met een goede TCT gatenzaag een gat iets groter dan de diameter van de hemelwaterafvoer in het hout/de isolatieplaats zodat de buis van de doorvoer erin past. 

Gebruik voor het plaatsen van de dakdoorvoer onze EPDM-contactlijm, deze brengt u aan op zowel het EPDM-dakbedekking als op de slabbe van de dakdoorvoer. Deze smeert u in over de slabbe (aan de onderkant) tot 1 cm van de randen, druk vervolgens de buis van de doorvoer in het zojuist gemaakte gat en druk de slabbe aan. Gebruik een aandrukrol om de slabbe goed aan te drukken op het EPDM voor een perfecte en waterdichte afsluiting.

EPDM Dakdoorvoer bestellen

Maak nu uw EPDM dak compleet met een EPDM dakdoorvoer van Wovar. Hiermee heeft u een hoge kwaliteit hemelwaterafvoer die perfect past op uw EPDM dak en zorgt voor een waterdichte afsluit.

Dakdekkers, bouwbedrijven en vergelijkbare ondernemingen in de bouw- en klussector kunnen van extra voordeel genieten met een zakelijk account. Zo krijgt u extra zakelijke korting en beschikt u over een handig orderoverzicht. Kijk voor meer EPDM artikelen ook in onze categorie EPDM