Uw winkelwagen is momenteel leeg
Er zijn veel soorten schroeven. Eigenlijk kan je zeggen dat er bijna voor iedere klus een aparte schroef op de markt is. Zo gebruik je voor vlonders speciale vlonderschroeven en voor het monteren van golfplaten golfplaatschroeven. Zo zijn er nog vele soorten schroeven te bedenken. Maar welke soorten schroeven zijn er eigenlijk allemaal? Op die vraag geven we antwoord in deze blog!
Welke soorten schroeven zijn er?
Schroeven onderscheiden zich in:
- de insnijding (aandraaivoorziening)
- de kop
- de afmeting
- het materiaal
- de schroefdraad
De insnijding
Het kenmerkende van een schroef is dat het met een schroevendraaier of met een schroefmachine in het materiaal gedraaid moet worden. Schroeven kunnen verschillende insnijdingen hebben. Deze insnijdingen hebben een bepaalde functie. De volgende insnijdingen komen vaak voor:
- de kruiskop (philips of pozidriv)
- de torx
- de inbus (binnenzeskant)
- de gleuf (zaagsnede)
- de buiten zeskant
Onder schroeven met een bijzondere insnijding vallen de pin-heads en de torx-pin (Security Torx). Deze schroeven kunnen alleen met een speciaal bitje worden losgeschroefd. Deze schroeven worden bijvoorbeeld gebruikt bij bordjes in de trein of bus.
De kop
De belangrijkste soorten kop van een schroef zijn:
- platte of platverzonken kop (afgekort PK)
- rondkop (afgekort RK)
- lenskop of bolverzonken kop (afgekort LK)
- cilinderkop
- trompetkop
De afmeting
De maat van schroeven wordt altijd aangegeven met de dikte en lengte van de steel in millimeters. De steel is het gedeelte onder de kop. De kop is het gedeelte waar de schroevendraaier ingestoken wordt. De kop is circa 2 x zo breed als de dikte van de steel.
Een schroef met de afmetingen van 2,4 x 16 heeft dus:
- een steeldikte van 2,4 mm
- een kopdikte van 4,8 mm
- een lengte van 16 mm
Lengte
Als we het over de lengte hebben, dan meten we de steellengte (of stiftlengte) bij:
- platkop en trompetkop inclusief de kop
- rond-bol of cilinderkop onder de kop
- lens of bolverzonken vanaf het breedste deel van de kop
Het materiaal
Schroeven worden gemaakt van staal, messing, RVS of aluminium. Daarna kan nog een oppervlaktebehandeling worden toegepast. De stalen schroeven kunnen bijvoorbeeld worden gegalvaniseerd. Zo kunnen messing schroeven worden vernikkeld. Een aluminium schroef is altijd een legering waarvan aluminium het grootste bestanddeel is.
Het schroefdraad
Het schroefdraad van houtschroeven is anders dan van bijvoorbeeld metaalschroeven. Ook andere bevestigingsmiddelen, zoals een bout, kunnen een schroefdraad hebben. Schroefdraad is een spiraal die bijvoorbeeld om een kern van een schroef of in een moer zit. Bij millimeter draad noemen we een volle omwenteling van een spiraal de spoed. Bij de oude Engelse maten heet dit een gang.
De meeste schroefdraden lopen rechtsom. Voor draaiende bevestigingen gebruikt men ook bouten met linksom lopend schroefdraad. Ook kan de afstand waarmee de spoed rond de kern cirkelt verschillen. Een voorbeeld hiervan is de bout met 'metrisch fijn'. Metrisch fijn wordt veel als afdichtingsschroefdraad gebruikt. De buitendiameter van de schroefdraad noemen we de draaddiameter of draaddikte. De diameter gemeten aan de binnenkant van de schroefdraad noemen we de kerndiameter.
In de handel worden onder andere twee soorten schroefdraad gebruikt voor bouten en moeren. De Whitworthschroefdraad die wordt gemeten in Engelse duimen (inches) en de metrische draad die wordt gemeten in millimeters. De metrische aanduiding wordt het meest gebruikt. Behalve het verschil in meeteenheid is er ook een verschil in vorm. De tophoek van Whitworthschroefdraad is 55 graden. Bij de metrische draad is deze 60 graden.
Veel voorkomende schroeven
In het volgende deel worden een aantal soorten schroeven besproken. De indeling is gebaseerd op het materiaal waarin geschroefd moet worden en de functie van het schroefdeel.
Vlonderschroeven
Vlonderschroeven zijn geschikt voor het monteren van vlonderplanken. Wovar vlonderschroeven zijn gemaakt van RVs 410 kwaliteit. Deze rvs soort kan slechts ligt oxideren en is extreem sterk. Door de samenstelling van verschillende grondstoffen wat deze schroef zo sterk maakt is deze RVS schroef ligt magnetisch. De combinatie van verschillende kenmerken maakt deze vlonderschroef zo geschikt voor het monteren van vlonderplanken. Bekijk ons gehele assortiment vlonderschroeven rvs en ontdek de voordelen van Wovar vlonderschroeven
Dakschroeven
Dakschroeven gebruikt u bij het monteren van daken en overkappingen. Denk aan golfplaatschroeven, dakpanplaatschroeven en golfplaatbouten. Dakschroeven zijn waterdicht waardoor uw dak niet lekt na het monteren van uw dakconstructie. Dankzij het ruime aanbod monteert u dakdelen op hout en staal. Dit hangt af van de punt van de schroef. Bekijk het aanbod dakschroeven om te zien welke schroeven u nodig heeft voor uw dak.
Houtschroeven
Houtschroeven zijn geschikt voor het verbinden van hout onderling of van metalen onderdelen aan hout, zoals bijvoorbeeld het bevestigen van hang- en sluitwerk op deuren en ramen.
Houtschroeven worden nog maar beperkt gebruikt, omdat ze niet machinaal verwerkt kunnen worden. De gleuf (in de kop) is recht waardoor de schroevendraaier er snel kan uitschieten. Ze zijn grotendeels vervangen door spaanplaatschroeven.
Houtschroeven komen in drie kopsoorten voor: plat of platverzonken, rond of bolkop en lens of bolverzonken.
Spaanplaatschroeven
Spaanplaatschroeven zijn speciaal voor machinale verwerking ontwikkeld en hebben daarom geen rechte gleuf, maar bijvoorbeeld een torx indruk. Deze schroeven worden vooral gebruikt bij de verwerking van bijvoorbeeld spaanplaat, vurenhout, meubelplaat, MDF en multiplex. Voor gebruik in hardhout moet men eerst voorboren. De dikte van de boor moet ongeveer even dik zijn als de kern.
Het zal duidelijk zijn dat dit type, uitgevoerd in vele varianten, voor zeer veel doeleinden ingezet kan worden. De schroeven zijn in zeer veel maten verkrijgbaar. Ook hierbij geldt dat maten in millimeters worden weergeven: diameter stift x de totale lengte. Spaanplaatschroeven hebben meestal over de gehele steel scherp schroefdraad met een dunne kern.
De spaanplaatschroef waarbij het bovenste deel van de steel glad is, wordt toegepast bij hout op hout verbindingen, omdat ze beter aantrekken. De staalsoort voor spaanplaatschroeven is vanwege de dunne kern harder dan bij de houtschroeven. Meestal gebruikt men verzinkt staal of RVS.
MDF schroeven
De MDF-schroef is zeer geschikt voor het maken van stevige hoekverbindingen van hard MDF-materiaal. De speciaal gevormde boorpunt garandeert heel nauwkeurig inschroeven. Er hoeft niet voorgeboord te worden. Met het golfsnedeprofiel wordt het splijten en vervormen van MDF-materiaal aan de voorzijde en bij het inschroeven bij de randen van de platen voorkomen. Tegelijkertijd gaat het inschroeven heel snel waardoor de inschroeftijd beduidend wordt verkort. Dankzij de slanke verzonken kop met freesribben van laten mdf schroeven zich moeiteloos in het materiaal verzinken.
Gipsplaatschroeven
Gipsplaatschroeven hebben een trompetkop. Deze kop zorgt er voor dat bij het inschroeven het papier van de gipsplaat/stucplaat netjes het gat afdekt en gipsstof van het inschroeven afgedekt blijft. Door speciale bitjes kunnen de schroeven glad in het materiaal geschroefd worden.
De gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd. Fosfateren is een speciale oppervlaktebehandeling tegen het roesten, waardoor bijvoorbeeld bruine vlekken in het plafond worden voorkomen. En door deze behandeling hebben gipsplaatschroeven een betere hechting van plamuurgips en andere materialen.
Zelftappende en zelfborende plaatschroeven
Zelftappende plaatschroeven dienen voor bevestigingen van diverse materialen op ferro en non-ferro metalen en kunststof. Bij het gebruik van parkers moet eerst een gat geboord worden met de dikte van de kern, afhankelijk van de soort en de dikte van het materiaal.
Een andere mogelijkheid is zelfborende plaatschroeven gebruiken. Bij deze schroef heeft het uiteinde een boorpunt. De schroef kan dus direct in het materiaal gedraaid worden. Dergelijke schroeven zijn echter wel duurder en niet in alle maten leverbaar. De koppen van zelftappende en zelfborende schroeven zijn hetzelfde als bij de hout- of spaanplaatschroeven. Voor zwaardere uitvoeringen worden zeskante koppen gebruikt. Bekijk al onze zelftappers van verzinkt staal, RVS en in het zwart.
Metaalschroeven
Metaalschroeven worden in het materiaal geschroefd. Daarbij worden wel moeren gebruikt. De kop heeft meestal een schroefgleuf of Philips kruiskop (maar ook steeds vaker Pozidriv). De kopvormen zijn hetzelfde als bij de houtschroeven. Metaalschroeven zijn leverbaar in de maten M2 tot en met circa M12, de lengtematen gaan tot circa 100 mm. Ook de Engelse maten, zoals bijvoorbeeld 1/4" en 3/8", zijn nog verkrijgbaar. De schroeven zijn in gegalvaniseerd staal, messing, RVS, aluminium en kunststof leverbaar.
Stokschroeven
Stokschroeven, ook wel stokeinden of tafelpootbouten genoemd, dienen voor bevestigingen met aan één zijde hout of een muurplug en aan de andere zijde een tapgat of moer. Ze worden bijvoorbeeld toegepast bij leuningdragers. Bij de grotere maten M6 en M8 zit in het midden een sleutelvlak. Dit dient om de stokschroeven met een steeksleutel te kunnen aandraaien.